HTML

kiszol

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Az MDF és az LMP egyéni jelöltállítása

2010.03.28. 10:53 kiszol

 Megtörtént a jelöltállítás, a kopogtatócédula gyűjtés végére értünk, lassan a hullámok is elncsendesednek. De mi következik vajon a viszonylag kevés egyéni jelöltből? Tényleg olyan kevés ez?

Kicsit számolgattam, a kapott eredményeket az alábbi táblázat foglalja össze:

 

Számításaimhoz a valasztas.hu adatait használtam, azott látható EVK népességadatokból indultam ki. Figyelembe vettem, hogy mely EVK-kban tudott egyéni jelöltet állítani az LMP ill. az MDF, utóbbinál még Csapody Miklós esetleges visszalépését is figyelembe vettem. A az LMP és MDF "fejlécű" oszlopokban területekre lebontva azon választók száma szerepel, akiknek lesz LMP-s ill. MDF-es egyéni jelöljte a szavazólapján. A mellettük lévő %-os sorokban az látható, hogy az adott területen ez a választók hány százalékát jelenti. Zölddel kiemeltem mindkét párt esetében a (szerintem) kiemelkedő eredményeket. Szürkével jeleztem, hogy az MDF 2 megyében nem állíthatott területi listát, így valószínűleg az itt induló egyéni jelöltjei jóval kevesebb voksot kapnak majd, mint az MDF országos átlaga, sőt, még a vidéki átlagnál is kevesebbet.

 
Eredményül azt kaptam, hogy a választók 53,8%-ának lesz a szavazólapján egyéni LMP-s jelölt, míg 53,1%-uknak a szavazólapján MDF-es egyéni induló. Azt is kiszámoltam, hogy a szavazók hozzávetőleg 30%-a találkozik majd mindkét párt nevével az egyéni jelöltek listáján, 24%-uk csak az LMP, 23%-uk csak az MDF jelötjét látja majd (a két kicsi közül), míg nagyjából 23%-uk egyik párt jelöltjére sem szavazhat majd.
 
A táblázatban szereplő "EVK szám alapján történő lineáris becslés" sor azt mutatja meg, hogy ha feltesszük, hogy a választókerületek egyforma lélekszámúak (ahogy lennie kellene), akkor a választók hány %-a szavazhatna a 92 ill. 91 jelöltet állító két kispártra. Persze a választókerületek nem egyforma lakosságúak (van pl. 26000 ill 74000 főt számláló is), így a lineáris közelítés nem is pontos, mind az LMP, mind az MDF egyéni jelöltjeire a lineáris közelítésből kapott becslésnél 1,5%-kal többen szavazhatnak majd. Ez elsőre lényegtelenül kicsinek hangzik, de voltaképpen olyan, mintha hárommal több egyéni jelöltjük lenne, az LMPnek 95, az MDFnek 92. Más megközelítésben pedig ez a 1,5% különbség azt jelenti, hogy 120000 emberrel többnek a szavazólapján lesz ott mind az LMP, mind az MDF egyéni jelöltjeinek neve, mint azt a 91 ill. 92 jelölt alapján "gondolnánk". Szerintem ez akár a bejutást eldöntő kérdés is lehet. (Annak a magyarázata, hogy mindkét pártnál 1,5%-kal nagyobb érték jött ki a lineáris közelítésnél az lehet, hogy a nagyobb népességű választókerületekben vélhetően könnyebb összeszedni 750 ajánlást, mint az aránylag kicsi 20-30 ezresekben. Mindkét párt esetében inkább a közepes és nagy EVK-kban van jelölt és a kicsikben nincs.)
 
Az is bonyolíthatja azonban a kérdést, hogy a pártoknak mennyire sikerült sok egyéni jelöltet állítania azokon a területeken ahol népszerűbbek az országos átlaguknál. Ennek becslésére felhasználtam a tavalyi EP választás megyénkénti százalékos adatait az LMP és az MDF esetében (ill. az SZDSZ-ét is, ld. később), és a megyékben elért eredményükkel súlyoztam a most egyéni jelölttel is "célbavett" szavazók számát. (Ez megtehető, hiszen az EP választáson mindenhol, mindenki számára választható volt a 2 párt.) Ennek eredménye is látható a táblázatban. Ezek az eredmények így tehát tulajdonképpen azt mutatják meg, hogy a pártok Ep választáskori szavazóinak hány százaléka szavazhat idén tavalyi támogatottja egyéni jelöltjére (is).
 
Természetesen ez csak becslés, hiszen a pártok területi támogatottság jelentősen változhatott egy év alatt, de azt gondolom, hogy jól közelíthető így a valós eredmény, különösen az LMP esetében. Náluk azt kaptam, hogy ha figyelembe vesszük a területi támogatottságok különbségeit, lényegesen, csaknem 4%-kal magasabb értéket kapunk. Az MDF esetében viszont szinte egyáltalán nem találtam különbséget, ami kicsit meglepő, hiszen logikusnak látszik, hogy ahol nagyobb egy párt támogatottsága, ott jobban is megy a kopogtatócédula gyűjtés. Az MDF esetében nem ez a helyzet, ami két dolgot jelenthet. Az egyiket nem írom le... A másik, enyhébb verzió az, hogy a párt támogatottsága jelentősen megváltozott a területi elosztás tekintetében. Ismerve az MDF utóbbi egy évének történelmét, ez nem is lenne nagyon meglepő.
 
Végül pár szót az utolsó sorról. Az előző okoskodásnak az a hibája, hogy figyelmen kívül hagyja az SZDSZ "megszűnését", holott az Ö szavazóik is szavaznak idén valakire (persze azok, akik nem maradnak otthon). (Most a tavalyi 2%-os SZDSZ táborról van csupán szó, hiszen a többi volt szabad demokrata szavazó már az EP választás idejére új pártot választott magának.) Ennek a tábornak a sorsa rendkívül érdekes, hiszen mind az LMP-hez, mind az MDF-hez köthető. Utóbbival együtt indul az SZDSZ 2010-ben, ugyanakkor sokan úgy sejtik, hogy az SZDSZ szavazók jelentős része ettől függetlenül mégis inkább az LMPt támogatja majd. Ennél a becslésnél ezért feltettem, hogy a tavalyi EP választás SZDSZ szavazóinak fele az LMPre, fele az MDF/SZDSZ-re szavaz idén, majd ennek megfelelően súlyoztam a jelenlegi adatokat a tavalyi LMP,MDF és SZDSZ által elért EP eredménnyel. Ez sokat már nem befolyásol az adatokon, de az azért látható, hogy az LMPnek egy picit még hozhat az SZDSZ tábor, míg az MDF összesített eredményén inkább gyengít. (Ez főképp a viszonylag gyenge MDFes és az aránylag erős LMP-s budapesti egyéni jelöltállítással magyarázható.)
 
Hangsúlyozom, fentiek mind az egyéni jelöltállításra voltak kihegyezve, az 5%-os küszöb elérése viszont csak részben függ ettől.
Az MDF oszlopaiban a zárójeles számok a Csapody Miklós esetleges visszalépésével kapott értékek (amennyiben ekkor nem is lehetne az MDFre szavazni egyéniben Csapody körzetében).
 
2010. 03. 24.

Szólj hozzá!

Címkék: választás mdf lmp csapody

A bejegyzés trackback címe:

https://kiszol.blog.hu/api/trackback/id/tr931874388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása